Rubberband monteren en lassen

Wat komt er kijken bij de montage van een rubber transportband?

Rubber transportbanden vulkaniseren doen wij zowel in de werkplaat bij Optiband als op locatie bij de klant. Vulkaniseren is de naam van het proces waarbij een rubberband door de combinatie van warmte, druk en tijd aan elkaar wordt gezet. Door ongevulkaniseerd rubber als tussenlaag te gebruiken en dit te verhitten, ontstaat rubber. (Hier is ook de rest van de band van gemaakt). Hierdoor ontstaat een zeer goede las, wat erg belangrijk is bij het dagelijks gebruik van transportbanden. Wij werken met een (pneumatische) pers die de druk gelijkmatig verdeelt.

Waar moeten we ons aan houden bij montage van rubber transportbanden?

Transportbanden moeten niet alleen goed en snel worden gemonteerd, het moet ook veilig gebeuren. Veiligheid staat voorop bij de montage. Dit om risico’s uit te sluiten en ongelukken te voorkomen. Voor de montage worden daarom de risico’s ingeschat en indien nodig maatregelen genomen. Daarna kan de montage van de rubber transportband beginnen, natuurlijk houden wij ons hierbij aan de bedrijfs- en veiligheidsregels van onze klanten.

Hoe ziet zo’n montage van rubber transportbanden eruit?

We starten met het verwijderen van een oude band. Er wordt bekeken of de spaninrichting moet worden teruggesteld, daarnaast worden eventuele (aandrijf)rollen verwijderd en/of schoongemaakt. Hierna kan de nieuwe band op de installatie gelegd worden en goed uitgelijnd vastgezet worden om te lassen. De pers wordt geïnstalleerd. Hierna vindt het proces van op druk zetten, verwarmen en daarna afkoelen plaats. Voor ieder bandmateriaal wordt dit proces aangepast voor een optimale las. Als de pers en daarmee de band voldoende afgekoeld is, kan deze verwijderd worden. Eventueel verwijderde rollen worden teruggeplaatst en de band wordt op de juiste spanning gebracht. Proefdraaien is erg belangrijk voor de klant en voor ons, om afwijkingen in de sturing van de band vast te kunnen stellen. Wanneer alles naar tevredenheid draait, is de montage van de band gereed en kan de rubber transportband weer gebruikt worden.